Efekty przy treningu

e, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi być stosowana według naszego

Efekty przy treningu W sumie to doskonałe miejsca, aby kupić niezbędne do treningu suplementy i odżywki. Jednak dlaczego warto uprawiać sport wraz z suplementacją?

Za dużo odżywek

Odżywki, nie tylko białkowe, maja swoje ograniczenia i nie mogą być stosowane jak nam się żywnie podoba. Dane zawarte na etykiecie odnośnie dawkowania również nie zawsze są dobrym źródłem wiedzy na ten temat. Każda odżywka musi być stosowana według naszego zapotrzebowania i ma to również zastosowanie w przypadku odżywek białkowych.

Przedawkowanie białka w diecie może powodować liczne problemy zdrowotne, a w tym przypadku, więcej nie znaczy lepiej. Skaza białkowa może doprowadzić do uszkodzeń nerek, które są nieodwracalne. Dlatego przed wzięciem jakiejkolwiek odżywki powinniśmy sobie zadać pytanie, czy w ogóle jej potrzebujemy.


Dieta sportowca

Dieta sportowca sporo różni się od tej codziennej, standardowej diety zalecanej dla przeciętnego człowieka, główną różnicą są oczywiście kalorie dostarczone do organizmu.

Przeciętna dieta dla dorosłego, ważącego 80-90 kg mężczyzny to 2000 kcal, diety sportowe mogą mieć nawet 4000-5000 kcal. Długie stosowanie takiej diety może być szkodliwe, więc warto zasięgnąć porady dietetyka i stale kontrolować stan swojego zdrowia, zwłaszcza nerek i wątroby. To samo tyczy się przy stosowaniu dodatkowych suplementów diety takich jak aminokwasy, białka czy kreatyny.


Cytat z Wiki: normy żywienia

Normy żywienia ? przyjęta na podstawie badań ilość energii i składników odżywczych wystarczająca zaspokojeniu znanych potrzeb żywieniowych praktycznie wszystkich zdrowych osób w populacji. Spożycie zgodne z określonymi w normach ma zapobiec chorobom z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernej podaży. Należy pamiętać, że normy opracowywane są dla grup ludności, a nie dla poszczególnych osób i przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Osoby chore powinny stosować się do zaleceń żywieniowych wyznaczonych przez lekarza specjalistę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Normy_żywienia